Saturday, September 24, 2016

Elakkan Heat Stroke Yang Boleh Membawa Maut

Cuaca kat Pontian ni..time panas..amekkk kauuu..time hujan...nyamannya...hehehe... Orang kata dunia dah tua... Bila sejuk...mungkin tidak jadi masalah cuma yang ada asthma tu kena lah beware. Bila time panas pula..semua pun kena berjaga-jaga.

Apakah itu Strok Haba?
Negara kita Malaysia akan mengalami fenomena equinoks dua kali setiap tahun. Iaitu pada March dan September. Pada keadaan ini, matahari akan berada tepat di atas garisan Khatulistiwa. Suhu terpanas sekitar pukul 12 hingga 3 petang.

Sekiranya terdedah terlalu lama pada keadaan terpanas ini, boleh mengakibatkan suhu badan meningkat melebihi 40.5 darjah celcius. Manakal suhu normal badan kita adalah 37 darjah celcius. Strok Haba atau Heat Strok 



Tanda-tanda awal Stroke.

1. Kerap Sakit Kepala
2. Mudah hilang Fokus
3. Lidah Menjadi bengkak
4. Suhu badan Melebihi 39 darjah celcius
5. Nadi Berdenyut Laju
6. Tekanan Darah Rendah
7. Badan Lesu dan Kerap Pengsan
8. Badan Tidak Berpeluh
9. Kulit Kering Kemerah-merahan



Bagaimana Mahu Mengelakkan Strok Haba



Selain dari petua di atas....amalkan meminum air performance drink ini. Ia membantu meningkat tenaga otot dan sel dengan cepat, menggantikan air yang hilang . Ia juga mengimbangi dan membekalkan elektrolit dalam tubuh dan mengimbangi metabolisme dalam tubuh. Mengurangkan kehausan, mencegah penghidratan, dan juga melembapkan kulit.Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula dalam darah yang penting bagi tenaga otot dan mencepatkan kesembuhan akibat kecederaan otot.



Jadi dalam keadaan cuaca tidak menentu ini, penjagaan kesihatan sangat penting bagi mengelakkan masalah kesihatan sehingga menjejaskan kerja-kerja harian. AWAS!! Strok Haba Boleh Membawa Maut. 


No comments:

Post a Comment