Saturday, April 4, 2020

ORGANIC BALM UNTUK BABY SAYANG

Hai semua..
Alhamdulillah terhasil sudah organic Balm untuk anak tercinta anda dan kakna. Dihasilkan oleh founder Warisan Wak Kayah (WWK). JOM BACA apa kata founder WWK ni..

balm baby


===============================
Kalau Ikutkan untuk buat balm ni tidaklah  susah sangat, cukup jika ada 2 bahan ini :
⛔Petroleum Jelly. 
⛔Lilin Lebah. 
Cairkan, keraskan, siap!!!
.
Tapi Anis pilih jalan untuk pilih bahan yang sangat organic, yang selamat untuk anak-anak.. Langsung tidak menggunakan Petroleum Jelly sebab ikut kajian ada banyak kesan sampingan kalau disapu Petroleum Jelly dalam jangka masa yang panjang. 
Jadi Anis gunakan minyak zaitun sebagai bahan utama. Semua orang tahu bahawa Minyak Zaitun tinggi sangat khasiatnya, tidak kiralah dimakan atau dibuat sapuan. Yang buatkan bil masa yang lama untuk siapkan balm ni.. sebenarnya Anis masakkan dulu herba-herba ini sampai lah betul-betul sebati, sampai dah jadi macam minyak urut barulah boleh ke step seterusnya.
.
Antara bahan yang Anis pilih adalah :
Daun Neem/Semambu ~ (tingginya khasiat antiseptik, antimalaria, anti-fungus, rawat sakit kulit). 
Cengkih Herba Aromatic ~ (bantu melegakan pernafasan). 
Lemon ~ (bagi rasa segar). 
Pudina ~ (rasa dingin semulajadi yang mendamaikan. 
Habbatussauda ~ (supaya melengkapkan lagi khasiat balm juga sebagai ikhtiar mencegah segala macam penyakit sekaligus dapat membantu lindungi kulit anak secara luaran). 
.
Balm anak lebih smooth, berangin sekadar melegakan bukan menyengat, lebih mesra dengan kulit baby. Kena Ingat, kulit anak kecil tidak sama dengan orang dewasa. Memang ramai yang suka balm yang berangin sejuk menyengat, tapi sangat tidak sesuai pada baby, kulit baby nipis berbeza dengan kulit orang dewasa. 
Nak share satu pengalaman yang berlaku depan mata anis. Ketika itu anis di bilik air public, ada mak yang baru lepas mandikan baby, tapi pelik sebab baby tu menangis meraung macam kena cubit. Dah nampak maknya panic sangat tak tahu nak buat apa. Badan baby penuh merah2, bau Minyak angin semerbak satu bilik air... Dah agak dah.. baby nangis bukan sebab kembung perut ke apa, tapi kulit menggelintin kepanasan disebabkan minyak angin tu. Terus anis suruh mandikan semula baby tu sampai minyak nya hilang. Baru nampak baby tu diam dan nampak lega. 
.
Ingat tau..apa yang ibu suka pakai, tak semestinya sesuai pada anak juga... Anis kongsi ni atas rasa prihatin, kongsi atas rasa sayang..
.
Alhamdulillah ni pon disebabkan permintaan dari mak2 jugak, Anis dah siapkan 2 jenis balm, satu untuk anak, satu untuk mak2.. Tapi untuk mak Anis update secepat mungkin ya..Tahu mak2 suka yang berangin, yang sejuk2, nanti Anis buat ya. ❤️
================================


Yeayyyy untuk balm mak tu nanti kakna akan share kemudian bila barang dah ready okay... 

No comments:

Post a Comment