Monday, September 10, 2018

Tempahan Makanan Untuk Ibu Selepas Bersalin

Memasak lauk untuk ibu berpantang nampak macam mudah. Ye la orang kata setakat masak simple aje. Sebenarnya bukanlah mudah. Kita kena fikirkan ke'fresh'an bahan basah..sayuran sesuai atau tidak dengan ibu..rempahratus yang sesuai untuk baby yang alami jaundis. Jangan ambil mudah.

Ada beberapa perkara/bahan yang kakna titikberatkan untuk menyediakan makanan untuk ibu-ibu berpantang..tidak kiralah apepun resepinya. Bahan asas nya tu yang selalu orang ambil ringan.

1. Bahan basah seperti ikan/ayam/daging/sayuran.

2. Minyak untuk memasak.

3. Bawang yang digunakan (bukan makcik bawang ..okeh)

4. Kebersihan.


Saturday, September 8, 2018

Kekal Muda Dan Menawan Dalam Tugasan Yang Bertimbun

Ramai sukakan nak kekal bertenaga..kekal cantik..maintain comel walau kerja menimbun di rumah atau di tempat kerja. Tetapi mana ada perkara sebut je tanpa usaha akan nampak hasilnya. Jadi jom kakna nak bawak anda selami kehidupan kakna yang agak hazard hahahaha.

Rutin harian kita tidak sama. Keperluan tenaga dan tahap kerajinan juga tidak sama. Perkara yang penting adalah susun jadual harian. Dan tepati masa. Tapi kakna ada juga masa yang culas...contoh..lewat amik anak kekadang minta bantuan sedara. Kasang aktiviti mengurut mengambil masa tambahan. Unexpected selalunya.

Jadi selain pembahagian masa...pengambilan makanan tambahan itu penting untuk tenaga, kecergasan dan kecantikan. Jadi kakna nak tegaskan bahawasanya susunan masa dan pengambilan supplement tu penting.

Kakna nak cerita sikit jadual harian kakna. Mungkin tidak sama dengan anda tetapi mungkin bole jadi guideline. Untuk tahun 2018 (akan tak sama pada 2019..getting cacamarba).

Sekiranya ada pelanggan yang menempah untuk masak berpantang...kakna akan bangun seawal 5.30 pagi menyediakan bahan2 untuk di masak. Dalam masa settlekan anak-anak sekolah..kakna akan start masak. Selepas hantar anak sekolah..kakna pula bersiap untuk urusan perkhidmatan ConfinementLady.

By 11am kakna mesti dah gerak keluar dari rumah pelanggan kerana anak kakna balik pada 11.30am. Dari 11.30M sehingga 2.30 adalah waktu kakna uruskan anak-anak. Kemudian lepas hantar anak-anak ke sekolah barulah kakna bergerak ke rumah pelanggan atau menanti pelanggan di rumah.

Pada pukul 5.30pm kakna mesti dah settle uruskan pelanggan. Sebab anak kakna akan balik pada 6pm. Selepas pukul 6pm hinggalah malam masa kakma dengan anak-anak dan hal ehwal rumah. Memang nonstop. Itu belum lagi jika malam ada customer yang minta tolong urut.

Kenapa Kakna pilih produk ini sebagai assistant Kakna? Nah..Kakna sertakan khasiat dia sebagai jawapan.

1. Vivix
2. OmegaGuard
3. Vitamin C
4. Habbatussauda
5. GLA
6. Ostematrix