Wednesday, June 7, 2017

Ibu Berpantang Tidak Perlukan Makanan Tambahan Kerana Menu Berpantang Sudah Cukup Nutrisi. Benarkah?

Assalamualaikum...

Ehem ehem...korang ingat tak semasa korang dalam labour room, apa yang korang fikirkan selain dari perasaan takut..berdebar-debar tu? Terfikir tak?

"Lepas bersalin ni ...apelah agaknya makanan yang hospital bagi aku makan"

Pernah tak dalam labour room sementara menunggu jalan terbuka, korang request dekat encik suami tu ini...

"Hubbyku sayang..boleh tak belikan isteri kesayanganmu ini teh tarik..nanti dua bulan tak dapat minum"

Dan sebenarnya itu semua propaganda korang untuk sembunyikan perasaan nervous tu.

doa nabi yunus

Selain propaganda kat atas tu..better amalkan doa Nabi Yunus ni. Dan jangan lupa istighfar juga minta ampun dan maaf kepada ibubapoa, suami dan parent in law. Okay lah...sebab hari ini KakNa nak share sikit beberapa resepi masakan berpantang yang KakNa sediakan setakat ni.

1. Ikan Nemek-Nemek



2. Bakar Berbalut



3. Stim Halia

4. Singgang lah Singgang

5. Lobak Ohsem


Lepas itu jangan lupa amalkan Supplement Berpantang supaya badan rasa lebih sihat dan cergas. Mahu luka cepat sembuh kan? Adik-adik jangan salah faham dengan Supplement aka Makanan Tambahan tau. Makanan tambahan bukan pengganti makanan. Contohnya, hari ini aku dah makan Vitamin C so tidak perlulah aku makan buah Orange lagi. no...no..no... Silap tau fahaman ini.

Nama pun makanan tambahan, analogi dia lebih kurang begini... Senaman dan makanan seimbang itu dia seperti Baju. Dan Supplement itu adalah tudung. Janggal atau tidak bila kitya lihat orang pakai tudung tapi tidak memakai baju? KakNa in plan nak beli sebuah basikal sebab KakNa pun nak ubah gaya hidup lebih sihat. Plan nya nak berbasikal dengan anak-anak setiap weekend. 

Buat ibu yang berpantang, selain plan pemakanan seharian sepanjang berpantang, anda semua sangat-sangat memerlukan makanan tambahan untuk mencukupkan keperluan seharian. Ditambah bila anda seorang ibu yang menyusukan sendiri anak anda. Kita sedia maklum makanan kita sekarang full with herbisid, pestisid and whatsoever SID lagi. Selain dapatkan yang organik, makanan tambahan sangat membantu menaikkan taraf kesihatan ibu berpantang dan baby.

Pola kehidupan seharian anda akan berubah..terutama sekali waktu tidur anda. Waktu tidur tidak mencukupi, bangun di malam hari smpai 3-4 kali, lama kelamaan anda akan rasa stress, penat, emosi mengawal diri. Jadi. anda perlukan makanan tambahan bagi membantu anda mendapatkan cukup nutrisi yang diperlukan. Kekurangan nutrisi boleh mengakibatkan anda hilang pertimbangan..takut-takut terjadi meroyan.


No comments:

Post a Comment