Tuesday, December 20, 2016

Pengalaman Bentan Yang Mencemaskan Kira-Kira 8 Tahun Yang Lalu

Alhamdulillah akhirnya berjaya juga kona ke sini untuk update blog kesayangan ni. Dalam sibuk-sibuk urusan SPA ke sana sini di tambah pula dengan aktiviti bersama small family KakNa, masa untuk Disember ini jadi terlalu pack. Nak lagi dengan produk baru yang baru KakNa launched.

Jeng Jeng Jeng.... inilah dia....

Pakej Ibu Berpantang
Sehari hanya RM90 sahaja.
Minima hari adalah 5.
Bagi memastikan pelanggan kesayangan KakNa benar-benar mendapat kebaikan dari khidmat yang KakNa berikan.

Okay nak cerita sikit pengalaman KakNa bersalin anak pertama. Kira-Kira 8-9 tahun lalu. Kini anak bertuah tu berusia 8tahun dan akan masuk 9tahun nextyear in July. Cepat betul masa berlalu ek...

Pertama kali bersalin dan melalui waktu berpantang, KakNa belajar banyak. Bahagian memasing lah kan. Orang lain dua minggu sudah kering luka dan pulih. Tapi KakNa hampir dua bulan. KakNa follow cara mak KakNa berpantang, tapi sedikit kesilapan bila suami KakNa belikan KakNa sayur bayam merah. Dengan niat dapat tambah darah.

KakNa sakit bersalin lama...dan KakNa tiada ilmu meneran. Jangan fikir meneran itu mudah. Pergilah kelas antenatal untuk belajar cara bersalin yang betul. Akibat dari jahil nya KakNa tentang cara meneran, KakNa mengalami koyak yang sangat banyak. Sedih. Sampai suami pun tidak sanggup tengok sebab jahitan banyak.

Berbalik kisah bentan..selang lima minit...LIMA MINIT tau.... selang lima minit KakNa makan sayur bayam tu, badan KakNa jadi sejuk..menggigil. Kaki KakNa hampir cramp terusss... sakit woooo... mujur ada mak bidan..belum balik.. Mak bidan suruh KakNa berselimut tapi still tak mengubah rasa sejuk dan menggigil ditambah tetiba seperti mahu pitam.

Mak Bidan sapu minyak panas kat kaki, kasi minum air suam, dan selimutkan KakNa 3 lapis. Di bahagian ari-ari lagiklah...dia cer tarik urat tu..ya Allah...nanges!!!! Then KakNa tidur...bangun je tidur..badan berpeluh...dan alhamdulillah kembali lega... tentang kisah luka KakNa dekat dua bulan baru baik...KakNa sambung dalam next entry.

KakNa nak cerita Jenis-jenis Bentan.

Bentan ni maksud yang KakNa faham adalah, sakit semula ketika dalam fasa berpantang. Ada 3 jenis bentan ;
BENTAN URAT BADAN
BENTAN URAT RAHIM
BENTAN URAT PINGGANG

Simptom bentan adalah :-
Rasa sejuk.
Rasa menggigil.
Rasa hendak pitam.
Rasa sakit.

Jadi KakNa nasihatkan pada adik-adik, ikutlah nasihat mak dan mak mertua dan mak bidan. Ketika berpantang..
ELAKKAN TERLALU AKTIF BERGERAK.
BANYAKKAN BEREHAT.
JAGA PEMAKANAN.
CUCI BERSIH LUKA.
JAGA IBU JARI KAKI.
FOLLOW PANTANG LARANG ORANG VETEREN.

Okay...nanti KakNa kongsikan lagi apa itu tiga jenis bentan yang KakNa tulis di atas tadi. Then KakNa akan share lagi pengalaman berpantang anak kedua di Hospital Serdang 2009. Tragis!


Monday, December 5, 2016

Kenangan Buat AyahBonda Yang Sentiasa DiHati

Assalamualaikum...

Dulu masa KakNa belum balik ke Pontian..eh..camnilah..walaupun KakNa orang Johor, tapi KakNa dari kecik tidak pernah dapat pergi bercuti. Tiada istilah bercuti dalam kamus waktu kecil dulu. Emak dan Abah orang susah..dapat gaji, cukup-cukup adanya. Jadi asik beranggapan jauhnya nak ke sesuatu tempat. Bapak KakNa pun mana ada kereta, motorsikal cabuk je...

Bila semakin membesar, drezeki sambung belajar keluar dari Johor, berjumpa dengan kawan-kawan kaki jalan, rasa seronok. Masa tahun 3 di UPM, KakNa pernah berkerja part time di sebuah hotel. Jadi housekeeper. pertama kali menjejakkan kaki ke Perak..adalah taiping-Bukit Fraser. Naik bas reramai dengan kawan-kawan.

Bila berkahwin, dapat jodoh orang Kedah. Jadi trip raya wajib setiap tahun KL-Johor-KL-Kedah-KL. Expenses raya kami untuk trip sahaja mencecah rm1K. Muaiiii....Sekarang duduk berjauhan. Kota-Pontian. Jarak masa 2jam. Jadi sebulan paling busuk sekali akan drive kereta dengan anak-anak sahaja ke Kota Tinggi. Minyak dan Tol pergi balik almost rm100 termasuk jajan anak-anak.

Dilahirkan dalam keluarga hidup dengan apa adanya, mungkin buatku lambat nak kaya harta dunia. mungkin aku selesa hidup apa adanya. sudah terbiasa hidup susah. Bila melihat anak-anak, semangat kembali full speed. Anak-anak penguat jiwa seorang ibu. 

Menerawang mengingatkan ibunda tersayang di kampung halaman. Ya Allah berkatilah dia..bahagiakanlah dia, berikanlah aku kemampuan untuk membahagiakan dia dunia dan akhirat. Alfatihah buat ayahandaku disana, semoga ayahandaku sentiasa dalam rahmat dan lindunganmu. Ditempatkan bersama-sama orang yang soleh. Aamiin.

Ayahku kembali kepangkuanNya  sudah 10tahun. Hanya ucapan rindu dan kiriman doa dapat ku beri. Semoga kita dapat bertemu lagi. Seorang insan yang tidak pernah menyakitiku, malah sentiasa cuba untuk mencukupiku sejak kecil. Terima kasih abah...emak. Jasamu tiada dapat ku balas dengan wang ringgit. Semoga kiriman doa-doaku dapat sampai kepada emak dan abah. aamiin.

Ishhhh...tersyahdu pula malam ni... Buat adik-adik yang masih ada ibu dan ayah, do your best untuk buat mereka bahagia. Bila mereka tiada, kita akan kehilangan doa mustajab ibu dan ayah.