Wednesday, November 16, 2016

Kini Kupercaya Urutan dan Pemakanan Sihat Mampu Membantu Wanita Untuk Hamil

Kisah ini...adalah salah satu kisah pembakar semangat Kak Na. Kak Na tidak tahu Nenek Kak Na juga seorang bidan dan tukang urut tradisional satu masa dulu. Emak Kak Na beritahu Kak Na selepas Kak Na dihujani permintaan untuk mengurut. Pada awalnya Kak Na pun pelik..tapi inilah dia perjalanan yang Allah dah aturkan untuk Kak Na. Gembira sebab dari sekadar membantu suami mencari sesuap nasi untuk anak-anak, Kak Na dapat melebarkan sayap mencari saham akhirat.

Enam minggu lalu, Kak Na dihubungi oleh seorang adik cantik. Katanya, badannya lenguh-lenguh..penat..sakit-sakit. Jadi, pada hari yang dijanji, Kak Na pun datanglah ke rumah beliau. Jadi beliau berceritalah...sudah setahun berkahwin tetapi masih belum dikurniakan anak. Anak kan penyeri rumahtangga..jadi beliau pernah berusaha dengan mengambil supplement GLA (Gamma Linoleik Acid) untuk kesuburan...GLA ni tugas macam EPO la tapi ia lebih tinggi kandungan GLA nya. Jadi bila pernah makan dan belum ada hasil..beliau berhenti.


Kak Na buat urutan relaxing massage dan buat sengkak pada beliau ketika itu. Memang terasa sedikit kebawah peranakannya waktu itu. Tujuan urutan juga supaya dapat membetulkan atau melonggarkan urat-urat yang tegang selain memberi rasa kesegaran dan ringan pada anggota badan. Jadi sebelum balik, Kak Na pesan ke dia supaya amalkan semula GLA dan tambah Vitamin E. Untuk dia dan suami amalkan. Sebab Vitamin E boleh membantu memelihara kesihatan reproduktif kita. Selain menghilang parut dan melembapkan kulit wajah. 

Malam tadi...beliau menghubungi Kak Na....selepas 6minggu berlalu...Ya Allah terkejutnya Kak Na... Beliau sudah hamil 5 minggu. Ya Allah dikau peliharalah dia dan permudahkanlah urusan dia sepanjang minggu-minggu kehamilan dia. Amiin. Terima kasih Allah atas asbab pertolonganku Dikau berikan dia rezeki untuk hamil dan mempunyai anak. MasyaAllah..sesungguhnya Dikau Maha Pengasih Maha Pemurah dan Maha Pengampun.

vitamin kesuburan

vitamin kesuburan

vitamin kesuburan


Allah melihat usaha kita. Allah mendengar rintihan hati kita. Allah memberi saat kita bersedia. Allah memberi pada waktu yang sangat tepat. InsyaAllah.

Di bawah ini sedikit penerangan tentang khasiat Vitamin E dan GLA. Sekiranya anda memerlukan khidmat konsultasi dari Kak Na berkaitan Supplement plus Urutan, Kak Na sedia membantu. InsyaAllah.






Muslimah Spa Pontian
0173567078
Kak Na

Perkhidmatan Yang Kami Tawarkan Untuk Anda Yang Hebat Dan Manis. Senyum.

Yeayyyyyy Alhamdulillah...
Finally....

Hari ini Kak Na nak maklumkan khidmat terbaru kami, hasil penambahbaikkan. Kak Na alu-alukan perkhidmatan yang asahabat sekalian mahu ada di dalam Mobile SPA Pontian ini. Kak Na sangat berharap Mobile SPA ini dapat membantu sahabat-sahabat di luar sana mendapatkan treatment dan service yang bagus dan berbaloi.

Enjoy!!!


SCRUB COPY

Resepi ini kami hasilkan sendiri. Memang 100% homemade. Serbuk kopi, koko, susu kambing dan olive oil. Haa meh KakNa nak bagitahu kelebihan homemade scrub kopi Kak Na ni.

# Menghaluskan kulit.
# Menghilangkan bau badan dan ketiak.
# Memberi kesegaran pada tubuh.
# Menghilangkan rasa letih..stress..tegang.

LULUR BERAS

Lulur beras ini juga hasil kreativiti KakNa. Juga 100% homemade. Gabungan Beras, Plain Yogurt, Daun Pandan dan Sedikit Kunyit. Khasiat nya pasti anda suka...

# Menanggalkan sel kulit mati.
# Menggalakkan pertumbuhan sel yang baru lebih canik.
# Mengandungi khasiat memutih.

MANDI DAN SAUNA HERBA

Mandi herba dan sauna ini KakNa satukan dalam satu pakej. Ia bertujuan untuk memberi kesegaran pada tubuh. Melancarkan peredaran darah agar rasa pegel-pegel (orang jawa kata) hilang. Pegel-pegel tu orang australia kata lenguh-lenguh,,sengal-sengal badan. Tapi Sauna ni KakNa tidak galakkan ye untuk anda yang mempunyai darah tinggi.

BEKAM AIS

Ini KakNa hanya gunakan ais dan urutan di kepala. Special jika anda ada migrain. Membantu mengurangkan sakit dan simptom.

RELAXING MASSAGE

Ia lebih kepada sweedish massage. Nama pun relaxing massage jadi urutan tidak melibatkan suis tertentu. Tapi stil memberi kelegaan kepada pelanggan. Sebab ada pelanggan dia hanya letih berkerja dan mahu diurut tanpa rasa sakit. Jadi ia KakNa akan sediakan sekali teh halia (homemade juga). Supaya dapat membuang angin-angin jalanan.

HAND AND FOOT THERAPHY

Okay untuk terapi tangan dan kaki, KakNa gunakan resepi sendiri (100% Homemade). Ini gabungan resepi Geng Bidan JDT KakNa dan Guru-guru yang mengajar kami. Kemudian KakNa selitkan Nail Treatment dan Light Massage untuk tapak tangan dan jemari. Juga Jemari kaki. Bertujuan untuk melancarkan peredaran darah dan menghilangkan rasa lenguh jari...malah memberikan rasa fresh kepada tangan dan kaki.

AURA FACIAL

Aura facial ni lebih tertumpu pada bahagian kepala hingga bahu..termasuk raut wajah dan leher. KakNa akan lakukan facial dulu sehingga ke bahagian leher, kemudian KakNa akan scrub dan lulur wajah. Termasuklah cuci wajah sehingga urutan di bahu, leher dan kepala.

Selain menaikkan seri wajah, ia dapat membantu mengurangkan masalah di wajah anda yang super duper gojes tu. Urutan relaxing massage di bahagian bahu akan menghilangkan rasa stress di bahagian bahu dan leher.

PREGGY LADY

Oleh kerana wanita hamil ni sensitif, jadi kami hanya melakukan Light Relaxing Massage. Sekadar menghilangkan rasa lenguh, letih, dan kami doakan semoga anda dipermudahkan urusan bersalin nanti. KakNa hanya ambil booking untuk anda yang sudah hamil pada Trimester kedua iatu usia kandungan 4 bulan ke atas. KakNa akan sharing tips-tips ibu hamil. Tips-tips melahirkan...sehingga anda bersalin.


URUTAN BERSALIN

Urutan bersalin ni urutan tradisional. Jadi KakNa sertakan bertungku, bertangas dan sengkak. Selain itu KakNa akan berikan Tea Ginger untuk anda merasa lebih segar dan energetic. Urutan akan dilakukan dengan sentuhan titik saraf dan teknik yang pasti memberikan anda ummphh.


KakNa juga menyediakan PAKEJ BERPANTANG. Dalam pakej ini, Urutan Ibu, Urutan Anak, Urusan Mandian IBU dan Anak, Bertangas, Bertungku, Pemakaian Param, Pilis, Tapal dan Bengkung. Sekiranya anda masih belum membeli sebarang jamu, param, pilis, tapal dan minyak urut...KakNa ada menyediakan Set Berpantang yang pasti Homemade. Hasil turun temurun dari bonda. Dengan potongan harga 20%. Kemudian KakNa akan beri FREE Vitamin untuk mengembalikan malam pertama anda selepas 100hari berpantang nanti.


Urutan ini lebih kepada urutan tradisional pluss sentuhan point-point saraf tubuh kita. Maklumlah proses bersalin bukan proses biasa-biasa. Ada banyak urat kita yang bertungkus-lumus kerja untuk memastikan baby selamat dilahirkan. Tenaga yang kita gunakan untuk bersalin adalah sehabis mungkin. KakNa setiap kali lepas melahirkan...akan rasa sangat letih dan sangat lapar.

Urutan Bersalin ini KakNa hanya ambil selepas 3hari sekurang-kurangnya lepas anda melahirkan. KakNa akan jarakkan 3hari sekali sebanyak 3kali. Sengkak akan dilakukan apabila jahitan/luka telah benar-benar pulih. Sebarang pertanyaan atau jika ada yang tidak clear dari gambar berikut boleh lah direct whatsapp ke Kak Na ye....Semoga Allah mudahkan pertemuan kita.. Aamiin..

Muslimah SPA Pontian
0173567078
Kak Na

Urutan Ibu Hamil, Berpantang, Menyusukan, Relaxing Massage Semuanya di Sini. Kami Berikan Yang Terbaik.

Syukur alhamdulillah.... KakNa telah selesai Kursus Perbidanan di Sinaran Ilmu Learning Centre. Berguru dengan dua orang insan yang sangat berpengalaman dalam bidang ini. Bukan sekadar berpengalaman, malah beliau berdua itu juga telah mempunyai sijil dan diploma juga ijazah yang diiktiraf oleh badan berkaitan seperti Kementerian Kesihatan Malaysia...MARA dan JPK. SubhanAllah...MasyaAllah...memang unexpected ilmu yang diturunkan oleh mereka. Kami seramai 16 orang memang berasa sangat bertuah dapat berguru dengan Ummie dan Cikgu Siti Tanjung. Bukan calang-calang orang mereka. Malah kami masih berada didalam group bimbingan dimana kami masih boleh terus berkomunikasi dengan mereka untuk memantapkan lagi ilmu kami. KakNa datang dengan Cawan Kosong di dada. Langsung tidak tahu amalan perbidanan. Tetapi, Allahuakbar....KakNa pulang dengan ilmu yang padat...penuh..melimpah ruah. Semoga diberi kesihatan yang baik..umur yang panjang kepada Cikgu Siti dan Puan Ummie. Sangat sporting dan supportive. Tidak kedekut ilmu langsung. Kami semua memang seronok sangat. Setiap pagi KakNa tak sabar nak sampai skudai. Sebab ape? Sebab tidak pernah menjalani kursus yang begitu happening sekali. Bayangkan kami 16orang ini...hari pertama macam dah lama kenal..padahal hari pertama. SubhanAllah....perancangan Allah sangat sempurna. Kami dilanda pelbagai masalah....KakNa sendiri.... Jika diikutkan memang tidak dapat menghadiri kelas ini....kerana kenderaan KakNa rosak, masuk workshop hingga memerlukan ribuan ringgit untuk dibaiki. TAPI pelik sangat....suami KakNa diam-diam telah bank in duit yuran kursus ini. Hari sekolah (KakNa PJJ dengan suami..seminggu sekali jumpa), kene hantar dulu anak ke sekolah (Ayer Baloi to Skudai bukan dekat). Kemudian...hari ke-3 KakNa diuji....pagi-pagi dapat panggilan telefon dari Mak KakNa yang menjaga anak-anak....Anak KakNa no.3..tertelan duit syiling...Allah...susah hati KakNa sampai hari ini, kerana duit masih belum keluar ikut najis dia. Doakanlah duit tu keluar. Dengar macam simplekan..duit syiling seposen je..tapi sebagai seorang ibu...hanya naluri ibu yang faham..gundah gulananya hati. Tapi bila KakNa telefon husband that day...dia kata... "Takpe...you teruskan kursus...i'll handle him...i on the way to hospital"... KakNa tak sangka suami KakNa sangat positif kali ni. Biasanya dia sangat susah nak bagi KakNa pergi kursus..dan anak tertelan duit pon dia still suruh KakNa habiskan kursus. Alhamdulillah....Allah sangat baik hati. Sijil yang KakNa terima bukan sekadar sijil kosong. Sijil yang benar sarat ilmu. Malah KakNa mendapat sijil SKM3 yang akan diambil tak lama lagi. Seterusnya peluang yang cerah untuk mendapatkan Sijil Diploma kami. InsyaAllah nanti KakNa akan kongsikan Majlis Konvokesyen kami. Hari ini KakNa nak share sikit gambar-gambar kenangan sepanjang kursus yang KakNa pergi ni. 4hari yang penuh kegembiraan, perpisahan yang diiringi airmata kepuasan...keesokkan harinya yang penuh kerinduan. Rindu gelak tawa kawan-kawan seperjuangan dan rindu celoteh dan gurauan Ummie dan Cikgu Siti Tanjung.

Cikgu Siti sedang menerangkan cara-cara mengurut baby dengan betul.

Inilah Ummie yang kami sayangi.

Inilah geng BIDAN JDT 

Siapa bilang Mak Bidan tak perlu exercise? Kami wajib menjaga ke 'fit' an kesihatan kami okay..

This is the most Beautiful Moment to me!!! Yeaayyyyy...

Tak puas dengan gambar-gambar kami? Atau masih tidak percaya? Klik je sini.. Jumpa lagiii

Saturday, November 5, 2016

Amalan 10 Petua Tradisional Untuk Merawat Masalah Wajah Berjerawat Sekaligus Mengembalikan Seri Wajah~ Part 2



Assalamualaikum... Jumpa lagi.. Mari kita sambung amalan tradisional untuk menaikkan seri wajah dan mengurangkan masalah jerawat.

6. Yogurt Asli & ESP
Sapukan campuran ESP & Yogurt asli keseluruh bahagian wajah seperti masker dan biarkan sehingga kering. Kemudian cuci dengan air bersih. Lakukan 3kali seminggu. Anda akan rasakan kelembapan dan kelicinan wajah anda.
Image result for yogurt asli

7. Buah Tomato & Madu.
Ambil sebiji buah tomato dan belah. Kemudian oleskan keseluruh wajah. Atau makan sahaja sebiji buah tomato setiap hari. Atau jadikannya jus dan tambahkan sedikit madu. Kesannya pasti mengujakan.

Image result for tomato dan madu

8. Embun
Ambil empun pagi pada daun pokok yang tidak tercemar. Sapukan ke wajah bersama selawat. Biarkan sehingga kering dan cuci dengan air bersih.

Image result for embun pagi

9. Air Kosong
Setiap kali bangun pagi ambil tiga gelas air suam. Minum sebelum gosok gigi. Setiap hari. dan satu lagi Selepas solat subuh, amalkan surah yusuf dan minum segelas air suam.


10. Kanji Nasi
Ambil sedikit kanji nasi dan sapukan pada jerawat. Biarkan kering dan bilas wajah anda.


Yeayyyyy..... Selamat Mencuba.....


Friday, November 4, 2016

Amalan 10 Petua Tradisional Untuk Merawat Masalah Wajah Berjerawat Sekaligus Mengembalikan Seri Wajah~ Part 1

Alhamdulillah..hari ini Kak Na nak ajarkan cara tradisional yang mudah untuk diamalkan. Ada 10 cara mudah yang Kak Na akan kongsikan. Simpan link entry Kak Na ni untuk rujukan korang akan datang.

1. Beras & Biji Betik Muda
Rendam segenggam beras hingga kembang. Ambil segenggam biji betik muda tadi, kemudian tumbukkan bersama beras. Kemudian kepal-kepal sehingga jadi bulat kecil dan jemur sehingga kering. Akhir sekali masukkan ke dalam bekas kedap udara. Gunakan seperti bedak sejuk.


2) Tisu Wajah & Dua Biji Telur Putih.
Rendam tisu wajah didalam dua biji telur putih. Kemudian tampalkan ke wajah anda. Biarkan sehingga kering. Kemudian tarik perlahan-lahan sehingga bintik hitam terlekat keluar. Kemudian cuci muka dengan air bersih.


3) Air Kelapa Tua
Selalunya kita minum kan...sedapppp. Tapi kali ni cuba oleskan ke wajah dan biarkan sehingga kering. Kemudian bilas dengan air bersih.


4) Tuala Lembap & Semangkuk Air Panas.
Ambil sehelai towel Wajah yang telah direndam dengan air biasa, selimutkan ke kepala kemudian ambil semangkuk air panas. Wapkan wajah anda. Kemudian bilas dan jangan lupa oleskan toner ke wajah anda, agar pori-pori tertutup kembali.



5) Bunga Melur & Air Kelapa Muda.
Jika ada depan rumah atau di rumah kejiranan, Ambil...cuci dan tumbuk sehingga lumat dan larutkan dengan sedikit air dan sapukan ke wajah anda. Biarkan selama 10minit lebih kurang. kemudian bilas dengan air kelapa muda.


Okayyyy...Selamat Mencuba dan Nantikan Part-2. bersama beberapa tips mencuci wajah setiap hari agar lebih aura serinya.