Tuesday, August 30, 2016

CLOSING DAY YANG HEBAT

Closing day memang sibuk. Setiap bulan closing akan jatuh pada hari terakhir dalam bulan tersebut. Pada hari closing jantung berdebar. Namun setiap kali bulan Ogos, debaran dan keseronokkan jadi double. Sebab tepat jam 12 malam genaplah sekian tahun Negara Malaysia kita ni Merdeka.

Jadi bulan August 2016 ini, adalah bulan comeback saya setelah setahun menyepikan diri dari dunia supplement. Malah...setelah beberapa bulan MOBILE SPA PONTIAN saya beroperasi, bulan August ni juga bulan yang istimewa buat SPA kami...iaitu kami mula nampak ia berkembang dan graf tu starting to move.

Alhamdulillah...
August yang awesome!!
Semoga saya dapat closing dengan TARGET saya TERCAPAI bulan ini.

Just A Love Share ;

"When you fall, Please....BOUNCE BACK WITH THE HIGHEST MOMENTUM...else you'll lost your TARGET and to start back from zero, it'll needs your triple effort." ~ MSP.


Monday, August 29, 2016

Bagaimana Tiga Produk Nutriwhite Merubah Kehidupanku

{Hidup Berubah Dengan Nutriwhite}

Gambar 1 dari kiri : Saya setahun yang lalu.
Gambar tengah : Pencuci muka Nutriwhite.
Gambar last : Me now.

Akibat SENTAP dengan kata-kata suami saat saya mula hilang keyakinan diri. Perlahan-perlahan saya beli Deep Foaming Cleanser, Toner dan UV Ultimate Protection. Saya makan vivix seminggu 2-3 kali (jimat kiki). Eh nutriwhite ni jimat tau...almost 10month tahan masih ada dlm tiub tu.

Akhirnya NUTRIWHITE berjaya ubah life saya almost 100%. Dari sinilah bermulanya MOBILE SPA PONTIAN wujud. Keyakinan diri sedikit demi sedikit datang. Komunikasi dengan pelanggan pun semakin lancar.

Dan tetiba malam tadi boleh pulak......incik somi belek majalah ape tah dan tetiba dia benti kat satu mukasurat...dan dia tunjuk kat hakak dan....

Incik somi : yang...cuba you try make up cenggini.. (makeup ala2 che'ta buat photography cover majalah gitewwww)

Hakak : boleh..you belikan i set makeup set marykay..sekali dengan bulu mata palsu...

Incik somi : alaaa make up kat umah aje...i belikan you set make up kat kedai dua ringgit ea...

Hakak : Senyummmmm ajek....

Tahu kenapa hakak senyum aje?
Sebab hakak tahu dia puas hati dengan perubahan akak sekarang especially bab kulit muka dan keyakinan diri. Dulu saya lost leyakinan diri...nak keluar rumah pun malas. Saya muram..tak happy..mind jadi zero. Bila jadi macam tu...hidup akak jadi stress. Jadi nak maaakaaannn ajek...badan pun mencanak-canak naik.

Tapi itu dululah....dan sekarang Alhamdulillah...keyakinan diri dah kembali...dan alhamdulillah sangat Nutriwhite jadi sumber pendapatan saya untuk anak-anak dan keluarga.

Itulah a piece of my experience...dan kalau nak dapatkan Produk Nutriwhite bersama EXCLUSIVE CONSULTATION ... Boleh whatsapp saya..0173567078..nama saya Wana or boleh panggil Kak Wana.


Peluang Menambah Pendapatan

{Kepada Anda Yang Sedang Mencari Perniagaan/Produk}

Memang sempoi bak hanggg bisnes ni. Dalam tak sampai 3bulan dah boleh balik modal...

1. Register hanya RM69.50.
2. Tak wajib pun simpan stock.
3. Tak wajib pun pegi pos opis atau panggil poslaju datang umah collect.
4. Tak perlu amnil masa nak packing untuk pos.
5. Order tru web sebelum pukul 2pm..esok sampai. Unless kawasan nak dihantar tu pedalaman atau tiada orang semasa courier service sampai umah.
6. Tiada di pasaraya.
7. Tiada lagi perang harga.
8. Untung retail dapat.
9. Bonus antara 13hb to 15hb setiap bulan direct akaun.
10. Sedang bercuti pun still boleh handle order (amik order dan pos barang). Sebab Shaklee uruskan semua.
11. Tak risau stock berlambak kat umah stuck.
12. Kelas? Offline ada ..online selalu. Nak dengan taknak je follow. No paksaan.
13. Bonus berperingkat. Percent berperingkat.
14. Dapat beli vitamim FREE..mana taknya...hasil bonus guna balik utk dapatkan vitamin...so duit yg sedia ada dr gaji hakiki takyah berusik untuk beli supplement kan.
15. Normal la kan dapat percutiam 5bintang , umrah , car bonus..cuma yg bestnya car bonus tu bukannya Shaklee bagi kereta..tp kita dapar cash money..so up to you nak beli ape dengan duit tu...bab ni cerita kemudian lah. Yang penting yg atas2 tu....

Cukuplah dulu.....
Jangan tunggu lama-lama nak decide.
Tak faham ke nak try ke...
Ala rm69.50 je...grab la cepat peluang yg ada ni..
Takkan rugi...

💋💖💋💖💋💖💋💖💋💖💋💖💋💖💋💖

Shaklee Leader & SPA Mentor.
0173567078
Puan/Kak Wana
Page FB : Mobile Spa Pontian
Instagram : mobilespapontian

#peluangmenjanapendapatan #berkerjadarirumah #peluangdatanghanyasekali


Sunday, August 28, 2016

Pilihan Perniagaan Yang Tepat Untuk Menambah Pendapatan Harian Mingguan Dan Bulanan

Ramai bertanya mengapa saya memilih Shaklee....dan Bagaimana saya boleh bertahan mengusahakan perniagaan ini. Ada 9 sebab mengapa saya yakin dan memilih Shaklee.

1. Kesan.
Saya sendiri dh pernah makan Set penyusuan, set hamil dan set berpantang. And now saya sendiri sedang guna nutriwhite. Dan saya applied to Mobile SPA Pontian. Sampi ke masker pun sy guna produk shaklee. Kenapa? Baca point 2 ni.

2. Landmark study.
Kalau sebelum ini saya percaya shaklee sebab kesan yang saya perolehi. Tapi setelah didedahkan dengan Landmark Study ini saya bertambah yakin. Banyak company tak sanggup buat landmark study due to the cost and jika hasil ujian itu negatif, ia tetap akan disiarkan. Tapi..SHAKLEE DID IT.

3. Sistem
Saya akui ia MLM. Dan saya akui juga ia sangat berbeza dari MLM yg lain. Bonus infiniti. Income downline boleh jadi lebih banyak dari upline.

4. Sideline
Selalunya bila kita doing same bisnes..kita susah nak pas pelanggan kita susah nak share info kita susah nak share teknik pemasaran. Dengan geng Shaklee we are family. Kitorang salu je pas pas customer. Bertukar pendapat dan idea.

5. Kelas Upline
Tak semua offline tapi banyak on9. Recorded. Anytime nak dengar boleh. Free. Tiada paksaan. Doing business at your comfort time. Ada tak faham...24hrs diorang on hp nak tanya.

6. 15hb Every Month
Jujurnya jarang la 15hb...sebab selalunya awal dari 15hb...could be 13 or 14 every month. The money masuk direct to akaun.

7. Nutritionist dan Saintis
Mereka pakar dalam nutrisi Shaklee. Mereka trained to be eksklusif. Maknanya Shaklee confirmly trained them to be trained 200% on the nutrition. Saintis mereka juga bukan calang-calang..bukan biasa-biasa.

8. Lifetime
Baik syarikat Shaklee...baik pengamal vitamin. Shaklee dah berusia lebih 50tahun. Berdasarkan kajian...pengamal Shaklee yang paling lama dan makan secara konsisten. Tahukah anda..potensi pengamal vitamin lain dengan mereka yang tidak mengambil sebarang vitamin, adalah mereka yang mengamalkan vitamin brand lain lebih mudah mendapat penyakit.

9. Nilai
Bukan nama tempat di Negeri Sembilan tu ye...nilai tu saya refer pada harga dan kualiti produk. Harga berpatutan dengan kesan dan hasil penggunaan produk. Pilihan bijak kerana produk Shaklee..sebotol boleh bertahan lebih sebulan..dan ada produknya juga boleh bertahun untuk penggunaan sehingga 10bulan.

Produk Shaklee adalah terbaik kerana dihasilkan melalui kajian yang dilakukan bertahun dan menelan belanja beratus ribu malah telah diluluskan oleh pihak berwajib seperti KKM, ISA (lebih ketat kawaalannya) dan pihak berwajib yang lain.

TIADA ALASAN SAYA MAHU MENOLAK PELUANG PERNIAGAAN INI.
SIMPLY THE BEST!!!

Mahu memulakan bisnes Shaklee?
Hanya serendah Rm69.50 anda sudah mula boleh mempunyai perniagaan sendiri. Tidak mustahil di bulan pertama amda sudah dapar swmula rm69.50 anda tadi.


Ukhwah Dalam Perniagaan Membina Empayar Yang Lebih Gemilang

Ukhwah adalah persaudaraan...

Persaudaraan tiada hujungnya...


Kami bermula dan bertemu dengan pelbagai sebab dan masalah. Tetapi di tengah-tengah kami bergabung menjadi satu matlamat dan tujuan. Dalam mengejar impian kami menjadi rapat dan bertukar pandangan dan idea. Kami bermula dengan Set Penyusuan..Set Hamil..Set Berpantang...Set Kesuburan..Set Kulit...Set Kencing Manis/Darah Tinggi..Set Anak Sihat Pintar...Set Gout dan banyak lagi.

Di tengah-tengah kami sedar kami ingin mencapai kehidupan yang lebih baik dan ingin berkongsi kebaikan dengan kawan-kawan lain. Kami bermula dengan group coaching dan group downline. Kami share kebaikan produk dan sistem bonus yang kami terima. Yang bestnya kami tidak di ajar tentang memampang kereta mewah atau rumah besar atau duit berkepuk di laman sosial. Berniaga biar jujur. Bukan mudah mendapatkan kemewahan dunia.... Kejar akhirat dulu.

Yang lagi istimewa..bila ada antara kami yang down, rasa stuck..yang lain memberi semangat. kami share bisnes tools mcm poster..applikasi yg kami guna..maknanya bila salah seorang dapat info new tools untuk business, kemudian dia akan share dan beri tutorial. Saling tidak jemu berkongsi suka dan duka dunia perniagaan.

Kami baru sahaja build satu team untuk membina anak-anak yang baru nak belajar berniaga. modul telah pun siap...jika anda berminat untuk menambahkan pendapatan..contohnya..at least ada duit sampingan untuk digunakan time sesak..atau beli susu anak..pampers..atau tambahan untuk diberi kepada ibu dan ayah.

Jika anda ingin mencuba-cuba perniagaan supplement atau menjadi perintis Mobile Spa Pontian..hanya bermodal RM69.50 sahaja. Hanya Duplicate. Kita sohseh kat whatsapp yok...


Oh ya...jom tengok gambar-gambar kami...mungkin dapat menambahkan lagi semangat anda untuk hidup sihat dan berjaya..oh lagi satu...setiap kali kelas nutrisi atau perjumpaan kami...kami boleh bawa suami dan anak-anak bersama. Jadi tidak perlu risau untuk tinggalkan anak. Perniagaan jalan...anak suami pun terbela.



Dhiya tengah syok dan tak sabaarrrrr nak makan vit c chew




Master Lyna tengah sharing...


Master Lyna dan Master Wana hihihi


Eita, saya, master lyna & zainul, zaleha

A VERY PRECIOUS MOMENT
NAK JOIN?
WHATSAPP K.WANA
0173567078

Tuesday, August 23, 2016

Family Day di Janda Baik Memang Ohsem!!

Bila pergi bercuti kan...anak-anaklah yang paaaling seronok. Dunia ni macam diorang yang punya. Nak lagi bila dapat mandi air sungai...almaklumlah itu pengalaman pertama mereka.

Kawasan Teratak Malaya tu memang bestlah. Cer tengok kat bawah tu gambar yg sempat saya ambil. Ada chalet ada dewan ada ruangan bakar-bakar, ruangan mandi manda, dan biliknya pon best. Cuma bawak bekal selimut lebih dan unat nyamuk atau kelambu. Biasalah tempat dalam kawasan kaki bukit kan.

Air paip dia...makkk aiiii janganlah cecuba mandi lepas maghrib. Melompat ko dik nunnnn!!! Sejukkkkk bak hangggg.... hahahahaha. Kalo untuk family trip pon okay..team buliding trip pon ok... Puas hati la.. Kalo nak booking untuk catering pon boleh. Takyah susah kuar cari makanan. Tapi kalo family trip x sure.....kalo family building ok...

Kepada kawan-kawan yang swdang mencari tempat untuk bercuti jauj dari hirukpikuk masalah di kota or tempat kerja...try this place.

TERATAK MALAYA
JANDA BAIK
PAHANG
04.08.2016

Dekat je dr kl...ikut tol gombak...x sampai sejam pon.....
















Kalsium Sangat Penting Kepada Wanita Hamil, Bersalin Dan Menyusukan Agar Anak Dan Ibu Sentiasa Sihat

Bila sebut Ostematrix mesti ramai yang keliru kan...apelahhh Ostematrix ni.. Nak lagi bila ada yang sebut Oste sahaja...Individu yang berusia 35 tahun ke atas sangat digalakkan makan makanan yang kaya sumber kalsium kerana pada usia begini kalsium sudah kurang dihasilkan oleh tubuh. Gejala osteoporosis akan menular. Mencegah lebih baik dari mengubati.

Apa itu Ostematrix?

Bila sebut kalsium mesti baru semua orang..ooooo kalsium. Hehehe...
Ostematrix Shaklee ini membekalkan nutrien harian termasuk kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan penjagaan tulang dan gigi.

Didalam Ostematrix Shaklee ada semua di bawah ini ;



Fungsi Am Ostematrix
~ Menguatkan tulang.
~ Mencegah obesiti.
~ Melindungi otot jantung.
~ Mengelakkan kanser kolon
~ Mengurangkan simptom pra-haid (PMS).
~ Mencegah batu karang.
~ Kawalan tekanan darah.
~ Mengekalkan gigi dan gusi yang sihat.
~ Membantu pengangkutan nutrisi.

Meh nak tahu lagi tentang Kalsium Shaklee ini?
~ Halal dan 100% semulajadi.
~ Kandungan Kalsium paling premium (99% diserap).
~ Penuh dengan garam mineral semulajadi dari laut mati.
~ Ada Magnesium, Fosgorus, Boron, Mangan. Vitamin D, Mangan dan Zinc.
~ Terbukti secara klinikal dan Penyelidikan.


Mengapa Ibu Berpantang Perlukan Ostematrix?
~ Mengandungi kalsium yang merupakan komponen penting dalam susu ibu selain air dan protein.
~ Kombinasi dengan Vitamin B Komplek dapat melegakan otot dan saraf ibu dan mengelakkan
   tekanan.
~ Mengandungi Magnesium yang membantu ibu mengelakkan sembelit.
~ Membantu ibu mendapat rehat dan tidur yang berkualiti.
~ Membantu ibu mengelakkan sakit gigi dan tulang akibat kekurangan kalsium.


Mengapa Ibu Hamil Perlukan Ostematrix?
~ Untuk pembentukan tulang bayi dan pertumbuhan gigi yang sihat.
~ Bangun pagi dengan cerdas dan mendapatkan tidur yang lena.
~ Membantu mengelakkan cramp/simpul biawak.
~ Formulasi Vitamin D bagi penyerapan Kalsium secukupnya.
~ Formulasi Magnesium bagi memastikan penyerapan yang bagus untuk tulang sekaligus membantu
   mengurangkan lenguh-lenguh dan sakit belakang.


JOM TENGOK APA KATA MEREKA YANG DAH AMALKAN OSTEMATRIX









Itulah pengakuan ikhlas dari mereka yang telah mengamalkan Ostematrix.

Oh ya... Untuk pengetahuan anda pada bulan Ogos ini, Promosi Shaklee sedang berlangsung. Pembelian dua botol Ostematrix akan mendapat diskaun 5%. Manakal Pembelian 6botol akan mendapat percuma sebotol lagi Ostematrix. Jadi jangan ketinggalan untuk mendapatkan Ostematrix anda pada bulan ini. Sekiranya anda seorang yang tidak gemar minum susu, ini peluang keemasan anda untuk melengkapkan keperluan kalsium anda.


Jangan tunggu lama-lama...nanti promosi tamat tempoh dah tau. Last pukul 11.59 malam pada 31.8.2016 huhuhu...cepat-cepatlah order sekarang.... Lelajuuu whatsapp  nombor tu okey...


"Muslimah SPA Pontian & Your Business Leader"
0173567078
Puan Wana




Monday, August 8, 2016

Sedikit Panduan Pemberian Makanan Kepada Bayi dan Kanak-kanak Kecil

Ini saya sharing daripada brochure Kementerian Kesihatan tau... Jadi mungkin memudahkan kita untuk buat semakan di sini...

Makanan Yang Paling Baik Untuk Bayi

SUSU IBU SAHAJA.
TANPA AIR ATAU SUSU TAMBAHAN.

Masa Yang Paling sesuai Untuk Bayi Menerima Makanan Pelengkap

* Apabila bayi berumur 6bulan (180hari), mereka perlu diberi makanan pelengkap untuk membesar dengan baik.
* Penyusuan susu ibu hendaklah diteruskan sehingga berumur dua tahun atau lebih.
* Makanan pelengkap bukan sebagai pengganti susu ibu.

Makanan Pelengkap Yang Baik Untuk Bayi

Harus terdiri daripada 5 kumpulan makanan berdasarkan Pyramid Makanan Malaysia.

piramid makanan kanak-kanak


Cara Memberi Bayi Makan

*Beri makanan selepas kita menyusukannya.
*Beri makanan dalam jumlah yang kecil (1/2 hingga 1/2 sudu teh) supaya mereka dapat menyesuaikan diri.
*Tingkatkan kuantiti makanan mengikut umur bayi.
*Beri anak makan semasa dia lapar dan masa yang cukup untuk dia menikmati makanannya.
*Berinteraksi dengan mereka ketika memberi makanan.
*Latih skill memegang sudu kepada mereka semasa makan. Motor development.
*Elakkan menggunakan botol susu ketika memberi makanan.

Contoh Makanan/Hidangan

6-8Bulan
*Bubur nasi yang ditambah minyak, lobak merah rebus dan lenyek juga isi ikan yang dilecek.
*Bubur nasi yang ditambah marjerin, lecekan bayam dan isi ayam yang dikisar.
*Kentang/Labu putar yang ditambah susu.
*Pilihan sayuran yang boleh diberikan seperti sayuran berdaun dan/atau tomato yang dikisar/lecek.
*Buah-buahan yang lembut seperti pisang,betik,ciku.

9-11Bulan
*Bubur nasi pekat ditambah minyak masak, telur rebus kuning dilenyek dan sayur bayam/tomato dilenyek.
*Bubur nasi pekat diotambah marjerin, tauhu dipotong dadu dan isi ikan dilenyek.
*Bihun dipotong pendek dan lobak merah dipotong dadu, sawi dan ayam dicincang halus-halus,
*Roti direndam dengan susu.
*Kentang putar bersama susu dan ikan bilis dicincang/tumbuk.

1-3Tahun
*Nasi bersama kentang dadu goreng dengan kepingan ayam dan bayam masak tumis.
*Nasi bersama ikan masak masam manis, tauhu dan sup sayur campur.
*Mi goreng bersama kobis, telur dan daging.
*Sandwich.
*Bubur kacang hijau.
*Jagung rebus.
*Buah-buahan

SELAMAT MENCUBA DAN MAJU JAYA

*Jangan lupa follow insta dan fb page kami tawwwww
*Insta : Mobile Spa Pontian
*FB Page : Mobile Spa Pontian
0173567078

Sunday, August 7, 2016

Perkongsian Tentang Cara Merawat Anak Yang Demam

ILMU KESIHATAN. Artikel 374.

" Doc Boleh tak Anak saya Mandi Ketika Demam?"

Soalan di atas banyak di soal pesakit doc ketika doc merawat pesakit2 doc di Klinik doc. Doc rasa tanggungjawap memberi penjelasan dibawah supaya insyallah anak bangsa doc PANDAI jaga anak ketika mereka DEMAM. Harap JANGAN PENGARUH org keliling...tpi doc harap anda BERTINDAK dengan ada ILMU dan amal cara yg BETUL...OK!!

1. Apa tu DEMAM?

Demam adalah naiknya suhu badan dr suhu normal 36-37.5 Celcius....iaitu lebih 37.5 °C. Demam sbgai pertahanan badan si bayi jika ada serangan bakteri/virus. Ketika ni suhu badan naik automatik sbb sicomel sedang bergusti sendiri melawan infeksi tu. Itulah kita sbg emak bapa relax je le jika bayi tu tetap aktif bermain,minum & makan OK. Tak perlu berinya ubat penurun panas. Biarkan saja tubuhnya bekerja secara alami.

2. Doc senaraikan cara2 menurunkan suhu tubuh bila DEMAM.

A. Gunakan kain tuala kecil di basahkan dgn AIR PANAS SUAM (Tapid Sponging) lalu diletak di dahi, perut, leher, ketiak & celah paha. Air hangat suam ni bantu pembuluh darah di kulit mengembang lalu membuka pori2 & mudahkan mengeluarkan panas dr dlm tubuh.

B.***Adalah satu KESILAPAN jika anda:

1. Menggunakan air sejuk, air AIS, atau KETUL AIS...sbb hal ni bukannya menurunkan suhu tubuh tapi MENINGKAT lagi suhu badan, krn air yg dingin menyebabkan pembuluh darah dikulit mengecut sehingga panas yg dibawa darah ke kulit terhalang.

2.Apa tah lagi bila DEMAM ada yg suruh mandikan anak dgn AIR SEJUK. Kesian si anak lagi mengigil serta lagi naik demamnya. Klu nak buat esperimen...hihihi jika kita emak ayah DEMAM....cuba pi terus MANDI AIR SEJUK......Pijak lantai bilik air pun dah mengetar...apatah lagi MANDI AIR SEJUK!! Klu PERIOK YANG PANAS JIKA DIBASUH AKAN BERASAP...Biar periok tu sejuk dulu...baru basuhkan....bukan??

3. Hindari menyelimuti Si Comel yang demam atau memakaikan baju yg tebal seperti jaket atau pakaian ketat yg dapat meningkatkan suhu badan. Sebaiknya gunakan pakaian yg tipis & longgar, yang dapat menyerap peluh sehingga suhu badan Si Comel menurun ke normal.

4.Demam paksa badan mengeluarkan cairan lebih banyak...seperti peluh dan kencing. Maka rajin2lah menyusu atau beri air yg banyak kpd bayi anda untuk elak dehidrasi. Lagi banyak cairan diberi maka lagi banyak cairan keluar melalui urin yg juga menolong menurunkan suhu badan yg panas!!.

5. Kalau nak dimandikan juga bayi/kanak yang panas di BOLEHKAN! tapi air yg digunakan harus air yang hangat suam, JANGAN air SEJUK. Dengan begitu tubuh jadi segar & nyaman. Setelah mandi, keringkan tubuh dgn kain tuala & terus cepat tutup badan dgn pakaian.

6. Anak tak perlu mkn ubat jika ia demam tapi boleh main, makan minum saperti biasa. Hanya jeram jelum anggota badannya dgn air panas suam. Ubat diberikan jika suhu badannya mencapai lebih dr 38 °C. Klu bayi/anak anda DEMAM PERPANJANGAN lebih 2 hari....dan kelihatan lesu, hilang selera mkn minum, panas kejang, susah bernafas, muncul bintik merah atau biru di tangan, muntah, cirit,...ini tabda INFEKSI KUMAN/VIRUS yg tubuh vayi/kanak TAK DAPAT MELAWAN....segeralah bawa ke doktor.

Doctor akan siasat punca panas dan infeksi tersebut. Mungkin antibiotik diperlukan.

* Nasihat doc. Segera rawat DEMAM ANAK ANDA. ELAKNYA drp SAWAN PANAS TARIK "Febrile Fit"

Alternatif : Cube laa dgn cara ini . Al fatihah dibaca 41kali n ditiup dlm air dn dibuat minum serta air mandian , insaa allah akan reda demam atau pn sakit dlman.

(Perkongsian dari Kumpulan Terapi Qun)
Semoga memberi manfaat untuk semua.
Aamiin

🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼

*Jangan lupa like FB fanpage kami
~ Mobile SPA Pontian
~ Wonderful Ibu
~ Vitamin Stall Pontian

*dan....Follow Instagram kami..
~ Mobile SPA Pontian


Friday, August 5, 2016

Sharing Bagaimana Amalan Minum Air Jarang Baik Untuk Kelancaran Hidup Kita

{ 7 Sebab Kenapa Minum Air Sebaik Sahaja Bangun Pagi adalah Tabiat yang Sangat Bagus }

Di Jepun, amalan minum air sebanyak 2 gelas sebaik sahaja bangun tidur adalah amalan yg biasa. Minum air sebaik sahaja bangun tidur dikatakan mempunyai keupayaan untuk menyembuhkan beberapa jenis penyakit termasuk cancer. Buktinya rakyat jepun mempunyai jangka hayat yang paling lama berbanding negara lain. Mungkinkah amalan minum air sebaik sahaja bangun tidur membantu memberi kesihatan yang optimum kepada mereka?

#1 Apabila anda bangun selepas tidur yang panjang, badan anda secara semula jadi kering. Tidak kira berapa banyak air yang anda minum sebelum tidur, anda telah menggunakan air tersebut dan tiba masanya untuk memenuhi semula keperluan air badan. Apabila anda minum air selepas bangun dari tidur, apa yg anda akan lakukan ialah menyediakan sel-sel anda dengan air. Kopi tidak akan rehydrate badan anda. Minum air kosong akan menjadikan anda lebih segar dan mempunyai tenaga yg semulajadi di waktu pagi.

#2 Selepas menyuburkan sel-sel anda, air minuman selepas bangun dari tidur akan menyahkeluar toksin yang tidak diingini daripada badan anda. Ketika anda sedang tidur proses pembaikan telah berlaku, memulihkan sel, membuang toksin dan menstabilkan hormon. Hasilnya ialah toksin dan bahan buangan lain yang dilepaskan dan menunggu untuk mengalir keluar. Minum air sebaik shj bangun tidur membantu menyahkeluar toksin ini dan nutrisi daripada sarapan sihat yg diambil boleh diserap lebih baik. Kulit juga akan menjadi lebih bersih dan bertenaga.

#3 Air minuman adalah FAKTOR penting apabila anda ingin melakukan proses penurunan berat badan. Jadi minum air sebaik sahaja selepas bangun dari tidur adalah cara yang paling optimum untuk melakukannya. Air telah terbukti boleh meningkatkan metabolisme badan dan meningkatkan potensi pembakaran kalori sepanjang hari. Air juga boleh menyekatkan selera anda dari makan terlalu banyak.

#4 Fakta yang mungkin ramai tak tahu 75% daripada komponen otak adalah air. Tanpa air yg cukup otak tidak akan berfungsi dengan optimum. Ada kajian menunjukkan bawa air ketika exam membantu pelajar untuk menjawab dengan lebih baik. So bekalkan anak2 kita dgn air kosong ke sekolah, BUKAN air bancuhan bergula yang manis.

#5 Punca utama sembelit adalah dehidrasi. Air yg diminum sebaik sahaja bangun pagi bukannya sahaja mengatasi dehidrasi ttp ia juga membantu masalah melegakan sembelit dan memastikan jadual pembuangan anda konsisten setiap pagi. Itu adalah cara yg sangat baik bagi memulakan hari anda. Dulu isteri Coach Anuar sendiri ada masalah pembuangan ni, kadang2 sampai 3-4 hari tidak ke toilet, perut jd tak selesa kepala baik pening, mood pun tak stabil. Memang dia minum cukup air kosong masa tu.. Alhamdulillah bila ubah tabiat minum air bagi mencukupi kini pembuangan lancar.

#6 Di Jepun, mereka percaya bahawa air boleh menyembuhkan banyak penyakit termasuk penyakit kritikal. Walaupun air bukan ubat tetapi kuasa air boleh mencegah banyak penyakit. Kita boleh kawal penyakit sebelum terjadi dengan cara mengawal apa yang kita makan termasuk apa yg kita minum. Minum air sebaik sahaja bgn tidur boleh menyahtoksin, pasti air juga boleh menyah penyakit yg mungkin timbul akibat toksik yg banyak dalam badan.

#7 Last but not least, minum air sebaik sahaja bangun tidur adalah sesuatu yg sangat menyegarkan. Bayangkan bangun pagi dalam keadaan bibir dan tekak kering, alangkah nyamannya jika bibir dan tekak tu dibasahkan dengan air. Anda akan berasa lebih segar dan cergas untuk memulakan hari.

Selamat beramal! 😀

* Sedekahkan ilmu ini dengan TAG /  SHARE dengan kengkawan kita supaya semua amalkan tabiat minum air kosong untuk kecerdasan badan.