Thursday, July 28, 2016

7 Cara Buat Masker Semulajadi Agar Wajah Kelihatan Muda Remaja

Ada 7 Cara mudah yang kita boleh buat untuk penjagaan kulit wajah Seminggu sekali atau tiga kali. Kata nak cantik supaya suami tak jemu nak sentuh pipi gebu tu kan... Lagipun bukan susah mana pun buat masker sendiri kat umah.

Jom Try!!!

1) Untuk Oily Skin

Dua Sudu Oatmeal
Satu Sudu kecil Avocado
Satu Sudu Kecil Madu

Gaulkan dalam mangkuk semua bahan tadi sampai jadi satu paste yang pekat. Oleskan dan urut membulat di bahagian muka. Kemudian bilas dengan air suam selepas 15 hingga 20 minit.

Untuk mengekalkan kulit yang sihat.

2) Untuk Dry Skin

Satu biji Telur
Satu sudu Madu
Satu sudu minyak zaitun (Olive Oil)

Gaulkan rata dalam bekas yang sesuai sampai sebati. Ratakan di muka. Biarkan sehingga 20minit. Kemudian bilas dengan air suam.

Untuk memberi kelembapan kepada kulit anda dan rasa nyaman.

3) Masalah bintik hitam? Ini ada jawapannya.

Baking soda satu sudu
Gula Pasir satu sudu
Air

Basahkan sedikit kulit wajah anda. gaulkan semua bahan dan ratakan di wajah. Bilas dengan air suam.

4) Revive Skin. Memberikan rasa segar dan nyaman.

Setengah biji timun
Satu sudu besar yogurt asli

Blend bahan tadi. Nak campur tomato pon boleh. Oleskan merata seluruh wajah..sampai leher pon boleh. Bilas dengan air sejuk taw.

5) Masker Vitamin E Shaklee

Satu biji Kapsul Vitamin E Shaklee

Cucuk dengan jarum tajam dan picit sedikit-sedikit ke jari dan sapukan rata ke muka. Biarkan 15minit supaya khasiat Vitamin E dapar meresap ke kulit. Bilas dengan air sejuk bersama Make Up Remover Shaklee.

Anda akan rasa bersih dan kulit segar bermaya.

6) Masker Alfalfa Campur ESP Shaklee

Satu sudu teh Esp
3biji Alfalfa

Hancurkan Alfalfa dan gaul rata dengan Esp. Letak sedikit air kasi rata. Sapukan ke muka dan biarkan separuh kering. Kemudian gosok dari bahagian dagu pipi hidung dan dahi. Bilas dengan air biasa.

Rasai kesegaran dan kehalusan kulit wajah anda.

7) ESP + Plain Yogurt

Satu sudu besar ESP
Satu sudu kecil Plain Yogurt

Gaulkan sebati dan ratakan ke wajah biarkan sehingga kering dan rasai perbezaannya. Lakukan tiga kali seminggu. Perhatikan parut jerawat anda.

SELAMAT MENCUBA LADIES!!!!!

Tuesday, July 26, 2016

Menambah Pendapatan Dengan Cara Yang Fleksibel

Saya belajar berniaga semasa mengandungkan anak sulung saya 8tahun lalu. Ketika itu saya dan suami menjual laksa kedah di sebelah pakcik yang menjual air kelapa di Taman PPuncak Jalil. Di sebelah Stesen Pam Minyak BHP ke Caltex (maaf lupa). Seronok!!! Tapi kami berhenti selepas suami mengambil keputusan untuk pulang ke Johor dan berkerja di sana.

Pada tahun 2009, kami kembali ke kota metropolitan dan meniaga tudung di Apartment Sri Indah. Waktu itu mengandungkan anak ke-2. Waktu itu kami buat part time juga, suami berkerja dah waktu itu. Dan berhenti meniaga selepas kelahiran anak ke-2 kami. Dan kebetulan saya pun dapat kerja waktu itu. Kemudian kami lupakan semua skill meniaga offline kami waktu itu. Kami buta online marketing lagi waktu itu.

Pada hujung tahun tahun 2011. saya mula berniaga semula. Berniaga kain ela, ambil tempahan jahitan manik dan menjual pakaian. Tetapi kekangan modal dan untung yang tidak seberapa, saya hanya dapat penat, kebetulan mengandungkan anak ke-3. Jadi tutup buku kerana alahan anak ke-3 tu saya akan muntah bila menghadap FB lama-lama. Masa tu jugak saya tidak reti lagi berblogging. 

Selepas melahirkan anak ke-3, ilmu tentang breastfeeding semakin membuak-buak. saya nekad akan memberi susu ibu sepenuhnya untuk anak saya. Jadi, saya mula search google mencari makanan yang boleh menambah susu badan untuk anak saya. Nak dijadikan cerita, saya jumpa Set Menyusu Shaklee. Masa tu bukan untuk berniaga, memang semata-mata untuk breastfeeding anak saya. Masa ni saya beli bukan harga biasa..bukan ahli.

BAGAIMANA YANG TERBUKA JENDELA HATI SAYA NAK MEMULAKAN BISNES?

Dua bulan sebelum saya beli Set Menyusu ni, saya memang dah start bisnes barangan ibu menyusukan dari icepack hinggala breastpump. Jadi, fikir punya fikir...dengan modal hanya RM65 (masa tu...sekarang lepas GST jadi rm69.50) saya pun join. Dalam hati mengomel sendiri " kalau bisnes ni tipu, at least rm65 jek..daripada husband aku kene tipu MLM dengan member dia beribu-ribu". Jadi bila tanya suami, dia pon on..Maka bermulalah episod saya jadi Distributor Shaklee. Jujurnya masa ni saya tak tahu pun benda ni MLM. Saya tahu ia MLM semasa saya naik RANK Supervisor. Bila Upline saya kata untuk naik RANK SENIOR SUPERVISOR, saya kene ada downline. Semasa saya naik rank tu saya belum ada anak pun.

Maka hari ini, perniagaan Shaklee sudah semakin mudah sangat. Di hujung jari. Jika anda tiada skill perniagaan, penuh dengan rasa malu nak jumpa orang dan macam-macam lagilah...percayalah ini bisnes terbaik anda. Shaklee dah improved banyak sangat. Malah anda tidak perlu pun ke pejabat pos atau simpan stok beribu-ribu.

~ BANYAK KELEBIHAN JOIN SHAKLEE~


tambah income


kerja kosong


Jujurnya saya sangat teruja selepas buat comeback dalam bisnes Shaklee saya. Walaupun saya perlu mula from 0 tapi saya rasa lebih bersemangat dan energetic!!!! Satu lagi yang saya sangat teruja adalah tidak perlu risau sekiranya memerluykan saya ke branch atau hq, kerana di HQ Shaklee ada playground dan walaupun di branch tiada, staff shaklee and the geng sporting.

Saya mengajak anda yang punya ketakutan untuk memulakan sesuatu, yang terasa diri itu pemalu dan yang kurang skill serta keyakinan, untuk join team saya untuk saya gilap anda sampai anda berjaya.

Create Your Dream And Successful Will Follow

Kenapa saya yakin? Kerana Shaklee adalah perniagaan yang memudahkan. Lebih-lebih lagi dalam dua tahun ini Shaklee telah memperbaharui sistem order mereka iaitu www.shaklee2u.com.my Di sinilah segala maklumat berkaitan perniagaan Shaklee anda di simpan dan anda boleh ulangkaji bila-bila masa dimana jua.


~ JADI BAGAIMANA DENGAN SHAKLEE2U INI KITA DAPAT BERBISNES~

1) Anytime Access
24hours kita boleh log in buat order, melihat news, melihat harga yang exactly true. Jika pelanggan tanya total order, kita boleh jawab atau printscree atau take pic je dan send to them. Input is secret.

2) Stock
Kita tidak perlu menunggu staff update stock yang ada. Malah kita boleh tahu on the spot memalui portal shaklee2u ni. Tepat. Tidak perlu pelanggan menunggu jawapan kita dalam masa yang lama.

3) Jumlah Harga
Seperti yang saya sebutkan tadi, kita akan dapat tahu serta merta jumlah yang perlu di bayar oleh pelanggan. Risiko salah kira tu impossible. Secure. Tidak timbul salah kira dan perlu refund atau seumpamanya.

4) Pembayaran
Rekod pembelian dan pembayaran  akan disimpan dan boleh lihat kembali order tersebut at anytime. Pembayaran lebih teratur dan selamat. Cepat dan Tepat.

5) Pos
Ini yang paling best. Tidak perlu kita buat packing untuk pos barang dan tidak perlu pergi ke pejabat pos. Walau kita sedang berada di luar negara, kita still boleh membuat penghantaran kepada pelanggan. Shaklee akan uruskan semuanya.

6) Order Settled.
Macam kes pos tadi, Shaklee staff akan handle semua order kita sehingga pelanggan mendapat barangan mereka secepat mungkin.

7) Pergi Branch
NO. Tidak Perlu. Unless rumah anda sepelaung kera je dengan Branch Shaklee. Order je tru Shaklee2u ni. Jimat masa dan wang malah berbaloi dari segi tenaga anda.

8) Kerja Anda Jadi Mudah
Planning anda akan jadi lebih mudah dan tenang. Jimat masa dan semuanya.

9) Tiada Internet
Walau intenet tiada, kita still boleh buat order melalui telefon. Staff akan melayan anda dengan mesra. Sehingga urusan pembelian anda settle.

10) Laptop
Laptop Free. Smartphone aje pun dah boleh settlekan bisnes anda. Tiada smartphone? Telefon rumah pon boleh. yang penting order settled.

Fuhhhh...letih nak cerita satu-satu kan...hehehehe..
Asal ada kehendak...Kejayaan pasti menyusul.
Aamiin.

ANDA MAHU SERTAI LEGACY KAMI?
AURORA TEAM
(lADY bIZ sHAKLEE)

Ikhlas,
Pengasas Muslimah SPA Bergerak
(Pontian, JB, Rengit, Skudai, Ulu Tiram)
Pengedar Shaklee Seluruh Negara
0173567078


Saturday, July 23, 2016

Vitamin Ibu Hamil Semulajadi Berkhasiat Untuk Ibu Dan Anak Dalam Kandungan Kekal Sihat Bertenaga

Alhamdulillah...Tahniah buat anda yang sedang hamil...baru disahkan hamil.. Dah makan vitamin yang diperolehi hasil dari check up tu? Jangan skip tau...dulu sepanjang KakNa hamil, macam-macam pengalaman KakNa. Dari anak sulong hingga anak ke-4, macam-macam ragam kehamilan. Paling teruk ketika hamil anak sulong.

Semasa hamil anak sulong, setiap kali makan vitamin yang dibekalkan, KakNa akan jadi flattt..lemah asik nak tidur..kalau tak tidur pun KakNa baring sepanjang hari. Its not good kan untuk kesihatan KakNa dan baby. Oleh itu, suami KakNa belikan supplement (homeopati) untuk menggantikan vitamin yang dibekalkan oleh klinik. Mabuk? perhhhh KakNa mabuk sehingga usia kandungan 8 nak masuk 9 bulan. KakNa tidak boleh bau suami (paling sadis), bau getah pijak kaki dalam kereta pun sama, memang akan banyak berhenti tepi jalan dan muntah..air conditioner kereta memag langsung tak boleh buka. Alhamdulillah Dhiyaulhaq lahir dengan berat 3.68kg.

Masuk kehamilan kedua, KakNa makan vitamin yang klinik bekalkan tapi skip memanjang. yang KakNa tak skip bcomplex. Masa ni memang masih kelabu bab vitamin/supplement. alhamdulillah baby sihat. dia lahir paling ringan (3.6kg) antara 4orang adik bradik tapi sekarang dia yang paling membesar dengan jayanya antara adik bradik. Alhamdulillah Wafiuddin lahir dengan berat 3.60kg.

Masuk kehamilan ke-3, KakNa langsung tidak ambil ubat dari klinik. Hanya boleh telan Iberet Folic Asid je..itupun beli di pharmacy. KakNa mabuk sekejap je...dan aktif. Ofis masa tu di Kapar Klang..dan KakNa tinggal sebelah Jusco Taman Equine. Jem? Jauh? takdehal. Keluar sebelum matahari terbit, sampai umah matahari dah terbenam separuh. Mujur rumah babysitter sebelah rumah aje. Alhamdulillah Allah mudahkan. Alhamdulillah Azfar Aufa lahir dengan berat 3.95kg.

Masuk kehamilan ke-4 barulah KakNa kenal Set Kehamilan Shaklee ni. Alhamdulillah boleh katakan tiada mabuk lalat ke pening lalat ke. Badan rasa bertenaga sepanjang hari. KakNa dah tak beli Iberet tu dah. Cuma honestly KakNa selalu skip makan ESP masa dah usia kandungan 8-9 bulan. Syukur alhamdulillah anak ke-4 ni lagi cepat segala benda dari abang-abangnya yang lain. Makan tak pernah takde selera, tapi badan tetap maintain. Asal sihat alhamdulillah lah anak. Syukur Syaheer Rafiuddin lahir dengan berat 3.90kg.

Jadi pada KakNa bukan Vitamin yang menentukan anak lahir besar atau kecil. Tapi pengambilan makanan yang seimbang itu penting bagi mengekalkan berat ideal ibu dan anak.

Inilah dia Set Vitamin Hamil tuuuu......



Vitamin C
Selain membantu menguatkan sistem imun tubuh, ia juga menyokong pembentukan sel darah merah, mengekalkan kelenturan dan elastik sel darah. Mengelakkan berlaku gusi berdarah dan kulit kusam. Tahukah anda kekurangan dos vitamin C boleh menaikkan kemungkinan kelahiran pramatang. Yang bestnya Vitamin C juga membanytu penyerapan zinc dan asid folik dengan lebih baik.

ESP (Protein)
Ia merupakan penyuntik tenaga segera untuk ibu-ibu kekal bertenaga sepanjang hari. Ia membantu perkembangan sel tubuh dan membina plasenta. Masalah morning sickness yang menyebabkan perut terasa berangin pun dapat dielakkan. Membantu mengekalkan berat badan ideal semasa hamil. Mengelakkan preeklampsia dan kencing manis jenis gestational .

Vitalea
membantu mencegah anemia. Mencantikkan HB darah. Mengandungi 28 Vitamin dan Mineral penting yang diperlukan oleh tubuh.Betacarotin membantu mempertahankan daya penglihatan dan pertumbuhan jaringan. Calcium, Phosphorus, C dan D membantu meningkatkan kesihatan tulang dan gigi.Biotin dan asam phantotenic membantu menguraikan lemak dan karbohidrat. Sekiranya anda cepat letih dan HB rendah, cubalah Vitalea dari Shaklee ini.

Ostematrix
Support bekalan kalsium untuk tubuh anda juga kebaikan baby dalam kandungan. Kalsium baik untuk pembentukan tulang, sistem saraf, otot dan hati yang sihat. Mencegah masalah cramp/kejang/simpul biawak. Pengambilan ostematrix juga membantu masalah sembelit anda.

BComplex
Mengandungi Asid Folik dan 8 vitamin lain bagi membantu perkembangan sihat janin dan baik untuk kesihatan saraf ibu. Ia juga membantu mengoptimakan pembentukan penyempurnaan sistem saraf fetus. Kekurangan asid folik dikaitkan dengan kecacatan janin, spina bifida, keguguran dan komplikasi plasenta.

Sebenarnya untuk dapatkan Set Kehamilan ni pada harga bajet...senang aje..register ahli. Jika nak lagi clear,,bolehla Whatsapp KakNa. KakNa explain A to Z. Memang puas hati berganda-ganda bila register ahli..bukan setakat dapat beli dengan harga lebih murah aje.



Thursday, July 21, 2016

Pendarahan Di Awal Dan Di Akhir Kehamilan Mengundang Bahaya Atau Perkara Biasa

Alhamdulillah....almost everyday dapat berita gembira sahabat sedang muntah-muntah loya la...yang dapat orang baru lah...ya Allah besarnya anugerahmu. Semoga mereka menjadi anak-anak yang sentiasa dalam rahmat dan keberkatanmu...aamiin.

Ada juga ibu-ibu dalam kebimbangan dan keresahan kerana berlaku pendarahan di awal kelahiran ini. Dari sahabat sekampung hingga lah ke sahabat alam maya. Saya mendoakan anda dan baby tetap kuat dan sabar yang tabah mengahrungi dugaan ini. mudah-mudahan selamat semuanya.

Dalam pada menunggu hasil ujian doktor apa kata kita ketahui dulu kemungkinan yang wujud sehingga menyebabkan berlakunya pendarahan di awal trimester kehamilan kali ini. Mungkin kehamilan terdahulu tiada masalah begini..mungkin juga ada yang setiap kali preggy memang akan bleeding. Jadi mari kita ketahui serba sedikit punca pendarahan.


















Itulah tadi antara punca pendarahan yang kebiasaannya berlaku di awal kehamilan. Namun, tahukah anda ada dua punca pendarahan pada trimester akhir kehamilan? Apakah dia?

1) PLACENTA PREVIA
2) SHOW OFF

1) Placenta Previa ini adalah keadaan di mana kedudukan placenta tidak berada di tempat sepatutnya. Normalnya kedudukan placenta ini di bahagian atas, tetapi placenta previa ini, kedudukan placenta berada di bahagian bawah sehingga menutup laluan kelahiran bayi. Sekiranya ini berlaku, proses pembedahan csec perlu dilakukan bagi mengeluarkan baby.

2) Show pula adalah salah satu tanda kelahiran. Ia adalah campuran darah dan lendir. Menandakan jalan sedang terbuka atau sudah mula terbuka bagi proses kelahiran secara normal. Ia disebabkan kontraksi Brixton hicks iaitu kepala bayi telah berada di kedudukan laluan yang betul (rongga pelvis).

RAWATAN

1) Bergegaslah ke hospital berdekatan untuk rawatan lanjut.

2) Doktor akan mengambil sampel air kencing dan darah untuk memeriksa tahap hormon kehamilan anda untuk mengetahui masalah lanjut.

3) Kumpulan darah juga akan dikenalpasti. Biasanya rhesus O- dan A- berisiko.


Rujukan ;
babycenter.com
dr.zubaidi.com
kamusinternational.com

Wednesday, July 20, 2016

Kisah Kami Anak Beranak Diduga dan Bagaimana Ring Worm Itu Hilang

Syukur alhamdulillah hari ini dapat juga gagahkan diri menulis lagi. Sejak sabtu saya dan anak-anak ditarik sedikit kesihatan kami. Namun hari ini syukur syukur syukur...anak-anak nampak semakin sihat juga. Adakala kita sebagai ibu dan ayah, terlepas pandang juga apa yang anak-anak kita main dan makan. Apatah lagi bila sudah semakin membesar.

Nak dijadikan kisah, jumaat tu saya perasan ada tanda bintil-bintil di bahagian pergelangan kaki anak saya Syaheer. Bintik-bintik merah di tapak kaki. Dan sebiji dua ulser didalam mulutnya. Kemudian lebih 3biji ulser di dalam mulut Aufa. Cuma di Aufa tiada bintik-bintik merah atau bintil-bintil macam di kaki Syaheer. Kami risaukan ia adalah HFMD atau sakit kuku mulut tu, kerana sepupunya di Kedah telah terjangkit...kan baru balik dari menyambut Hari Raya di Kedah.

Jadi, Ayahnya dari Kota Tinggi zoommm balik untuk double check. Ayahnya pun kompius. Esoknya...saya pulak demam tak larat nak bangun..so plan nak ke klinik tertunda. Maka, hari Ahad baru kami plan ke klinik, biar saya kebah sikit memandangkan anak-anak still aktif.

Dijadikan cerita dari hari sabtu tu memang mandikan dengan BasicH dan sapukan Herbal Blend dengan makan vit c chew serta campur mealshake dalam susu Aufa dan Syaheer. Jadi Ahad tu kami ke Klinik Kesihatan Ayer Baloi untuk jumpa doktor dapatkan kepastian. Alhamdulillah LEGA ia bukan HFMD atau Sakit Kuku tu. Its juz normal bacterial infection.

Hari ini hari ke-5, ulser di mulut Aufa dan Syaheer tinggal bekas sebijiyg dah hampir hilang totally. Bintik merah di kaki Syaheer tiada. Bintil-bintil dah tinggal bekas. Dan, ada satu lagi yang membuatkan saya terperanjat....nak cerita malu tapi kene jugalah cerita.

Korang pernah tengok kurap 'Ring Worm' tak?



Ni lah dia contoh Ring Worm...tapi bukan bermakna cacing kat tangan.

Tengok definisi dia kat sini.

Jom baca kisah selanjutnya....





Sebenarnya dah almost dua tiga bulan ring worm ni....tak letak ubat apepun...jadi dari sepanjang mandikan anak dengan BasicH ni, saya pun  terjebak sama mandi skali air tu...dan memandangkan demam jadi memang consistently mandi dengan basich, makan Nutriferon dan Vitamin C. Suddenly, Semalam baru perasan dah takde kurap tu. Ya Allah alhamdulillah.

Kalau korang ada masalah macam kami lalui ni..cubalah...mungkin ia jadi asbab kamu sembuh.

====================================================================

Pernah Tengok Atau Dengar Tentang BasicH?



Kebanyakan bahan pencuci serbaguna mengandungi toksin yang boleh meresap ke dalam badan melalui kulit atau sistem pernafasan. Bahan pelarut sintetik boleh mengganggu keseimbangan hormon. Manakala, bahan pelarut organik seperti ;

# Butyl 1 Cellosolve ~ Merupakan sejenis Neurotoksin dan bahan yang boleh merengsakan hidung.

# Ammonia yang ada dalam bahan pencuci kaca merupakan sejenis bahan racun yang merengsakan kulit, mata dan sistem pernafasan.

# Morfolin merupakan bahan toksin yang boleh merosakkan hati dan ginjal.

Pekatan pencuci BasicH ini tidak mengandungi bahan tersebut mahupun bahan terlarang yang lain. Malah satu botol mampu bertahan lama untuk pelbagai kegunaan. Dengan harganya yang mampu milik ia sangat berbaloi. Saya hanya gunakan tiga titik sahaja untuk mandian anak saya dan saya.

Ada Ke Orang Lain yang Pernah Guna?

Mestilah ada.....cuba tengok ni..kompilasi testimoni BasicH..



Yang ini testimoni baju suami saya.......

cuba perhatikan kilat permata tu...

Betul jadi...saya pernah test kat dapur saya...


Yang ni saya memang salu buat untuk settlekan kasut sekolah anak saya..


Oprah ponnnn buat tayangan BasicH Shaklee

Nak Cuba Tapi Nak Tahu Harga?

Harga memang berbaloi....

Hanya RM50
Postage RM6
COD sekitar Pontian, Johor.
Boleh click link ini untuk dapatkan dari agent terdekat anda..

Seterusnya saya akan memberikan khidmat konsultasi tentang cara-cara penggunaan BasicH supaya lebih berkesan dengan keperluan anda. FREE sprayer comel tau..Boleh simpan dalam handbag. Haaaaa sebab tu saya kata banyak kegunaan BasicH Shaklee ni.


JADIIIIII TUNGGU APA LAGI???

Whatsapp Jommmmm....

Puan Nirwana
0123567078
Your Biz Partner
Muslimah SPA Bergerak